Site logo
Een stage vinden als student bij een goed advocatenkantoor is moeilijker dan het lijkt. Veel studenten beseffen dat er een overschot aan (nieuwe) advocaten is en gaan daarom vroeg kijken of er nergens een interessante stageplaats is. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om een interessante stage te vinden in een goed kantoor! Deze blogpost gaat niet over de verplichte stage die je moet doen om een advocaat te worden, maar over een vrijwillige stage die je tijdens je studie kan doen wanneer je daar zin in hebt.

Waarom je een stage moet doen bij een advocatenkantoor

Een stage lopen heeft heel wat voordelen voor jou als student en is zeker het overwegen waard. Deze voordelen gelden misschien niet allemaal voor elke stage, maar we zijn er zeker van dat het merendeel op jouw stage van toepassing zal zijn.

Het toont ambitie

Advocatenkantoren hebben graag iemand in dienst die de ambitie heeft om advocaat te worden op het einde van hun verplichte stage. Een probleem waar veel advocatenkantoren mee te kampen krijgen is de hoge uitval van advocaat-stagiaires omdat het beroep toch niets voor hen is.

Heb je een stage op je cv staan, dan toont dit aan dat je toch al wat inzicht hebt in hoe het leven als een advocaat is en wat je van dag tot dag doet op een kantoor. Een toekomstige werkgever zal dit als positief ervaren omdat je aantoont dat dit beroep echt iets voor jou is.

Je hebt wat ervaring

Door een stage te lopen krijg je wat ervaring hoe het allemaal in zijn werk gaat in een advocatenkantoor. Zo begin je na je studies niet vanaf nul in het kantoor. Een werkgever ziet dit en zal dit als een grote plus ervaren want dit spaart hen ook tijd uit om je op te leiden. Daardoor ben je sneller van nut voor het kantoor en krijg je na je studies meestal ook sneller taken die interessant zijn en echt met het recht te maken krijgen.

Een stage doen helpt je je onderscheiden
Slechts een minderheid van de rechtenstudenten doet een stage in de zomer. Hoewel dit geenszins verplicht is, is het wel een heel goed idee als je meer kans op een goede job wilt na je studies. De stage die je doet, toont aan dat je meer doet dan enkel voor de boeken zitten en dat je ook in de praktijk ervaring hebt. Aangezien het aantal rechtenstudenten veel te hoog is en onderscheidingen al lang niet meer speciaal zijn, helpt een stage je verder te onderscheiden.

Dit is des te meer een grote troef als je geen al te goede punten hebt gehaald. Een sterke stage afronden en een referentie krijgen van een advocaat of meerdere advocaten van het kantoor kan dit grotendeels compenseren.

Je leert theorie omzetten in praktijk

Een stage geeft je de kans om te zetten wat je hebt geleerd in de universiteit in handelingen in de praktijk. Voor veel studenten is dit een goede manier om gerichter te leren om zich zo voor te bereiden op de arbeidsmarkt.

In sommige gevallen geeft het studenten ook betere inzichten om casusvragen op examens beter op te lossen. Door betere examens af te leggen kun je uiteindelijk ook hogere punten halen op het einde van het jaar en eventueel een (hogere) onderscheiding halen.

Je hebt meestal direct werk na je studies

Veel studenten onderschatten hoe moeilijk het is om na hun studies werk te vinden. Het is niet ongewoon dat het meerdere maanden duurt vooraleer je een goede job hebt gevonden. Een stage geeft je in veel gevallen een voet tussen de deur om op het kantoor waar je je stage deed aan de slag te gaan. Zo kun je in veel gevallen wanneer je studies voorbij zijn daar gaan werken.

Wil je bij een echt top kantoor aan de slag? Dan moet je bijna altijd al een stage gedaan hebben – en het liefst in dat kantoor – om in overweging genomen te worden.

Tips om een goede stageplaats te bemachtigen

Zoek voor je examens beginnen

Het overgrote deel van de studenten begint pas te zoeken voor een stage wanneer de examens voorbij zijn. Echter plaatsen advocatenkantoren het hele jaar door open vacatures voor stages, ook als deze pas in de zomervakantie plaatsvinden.

Als je een stageplaats wil bemachtigen bij een (goed) advocatenkantoor begin je best te zoeken in maart of april. Op dat moment zijn nog niet heel veel mensen actief aan het kijken om een stage te doen, dus ben je vaak bij de eerste en enige kandidaten.

Je hoeft niet veel tijd te verspillen met het zoeken naar stages als je stagejobs.be gebruikt. Omwille het feit dat wij een StageAlert hebben die jou op de hoogte houdt wanneer er interessante juridische stages worden geplaatst moet je enkel je inbox checken!

Ga voor een bekend kantoor

Wanneer je een stage doet zijn de vereisten om ergens aan de slag te mogen gaan meestal een stuk lager dan er voltijds aan de slag te gaan. Daar kun je handig gebruik van maken door te proberen daar een stage binnen te halen. Ook als je mindere punten hebt kun je vaak een stage lopen bij bekendere kantoren.

Ga voor een gespecialiseerd kantoor

Weet je al welke richting je uit wilt met je rechtenstudies? Dan is het een goed idee om op zoek te gaan naar een kantoor met een specialisatie daarin. De meeste kantoren die zich specialiseren zijn op zoek naar mensen die een stage hebben gedaan in die ene rechtstak. Ook andere gespecialiseerde kantoren zijn meestal bekend met hun concurrentie en weten dat het een meerwaarde is dat je daar een stage hebt gedaan.

Dit is dus een goede manier om na je studies snel werk te vinden in een advocatenkantoor die een specialisatie heeft in de rechtstak waar jij interesse in hebt!

Doe een stage buiten de zomer

De zomer is typisch gezien het rustigste moment van het jaar voor advocatenkantoren. Het valt dan ook samen met de gerechtelijke vakantie. Daardoor is er heel wat minder werk te doen. Hoewel je als stagiair dan misschien ook wat minder werkdruk hebt, zijn er ook heel wat minder stageplaatsen. Tijdens de zomer zijn er ook heel wat mensen die beginnen te solliciteren op vacatures voor een stage. Er is dus meer concurrentie voor minder stageplekken.

Door een stageplek te zoeken in de paasvakantie of tijdens het academiejaar, kun je vaak veel eenvoudiger een interessante stageplek vinden. Er is ook heel wat minder concurrentie bij de grote kantoren op dat moment, dus heb je ook een hogere kans om daar binnen te raken.

Doe spontane sollicitaties

Heb je een stage gezien, maar was je net te laat om deze stageplek te bemachtigen? Heb je ons StageAlert niet gezien in je inbox? Vaak kun je door een spontane sollicitatie te doen toch nog een stageplek bemachtigen. Wees dus niet bang om je CV uit te sturen naar kantoren waar je interesse in hebt om bij te werken.

Schrijf je in op ons StageAlert

Een account maken op Stagejobs.be gaat razendsnel. In minder dan 2 minuten kun je een account maken en de relevante interesses aanduiden. Wanneer je je inschrijft op ons StageAlert moet je onze website en de stages die gepost worden niet meer in de gaten houden. Telkens wanneer er een vacature wordt gepost die interessant is voor jouw profiel sturen wij je een notificatie. Op die manier kun je onmiddellijk op de hoogte gebracht worden wanneer er een nieuwe vacature wordt gepost!

Heb je nog vragen over het vinden van een juridische stage of wil je meer weten over hoe je ons platform optimaal gebruikt? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag zo snel mogelijk verder.

Inloggen

Registreren

Forgot Password

Cart

Winkelwagen